Verborgen Reflux

verborgen reflux babyWat is verborgen reflux?

Verborgen reflux is een vorm van reflux wat vooral bij baby’s een soms lastig te herkennen probleem is. De maagsappen worden namelijk niet goed in de maag gehouden, maar komen door een niet goed functionerende maagklep (slokdarm sluitspier) omhoog in de slokdarm, alleen dit blijft hangen in de keel van de baby. Hierdoor raakt de slokdarm van de baby langzamerhand geïrriteerd vanaf de keel tot aan de maag en zal de baby langzamerhand ook heel onrustig worden en ontevreden door de pijn die hierdoor ontstaat. Verborgen reflux is echter vaak ook laat te herkennen als je de symptomen niet kent, want de baby spuugt eigenlijk nauwelijks en naast het slikken wat hij/zij regelmatig zal doen valt het niet meteen op.

Wat zijn de symptomen van verborgen reflux?

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat de baby last heeft van verborgen reflux, denk hierbij aan het volgende:

  • Chronische en herhaald hoesten, boeren, en boeren
  • Significant gewichtsverlies en of gebrek aan gewicht aankomen
  • Respiratoire problemen zoals raspende ademhaling en piepende ademhaling
  • Ongebruikelijke adem geur
  • Veel slikken en hierdoor ook onrustig worden
  • Veel huilen vanuit het niets

De meeste symptomen komen bij de meeste baby’s wel voor, dus als uw baby 1 of meerdere van deze symptomen heeft van verborgen reflux hoeft hij dit nog niet te hebben. U moet echter wel naar de dokter als meerdere symptomen aan blijven houden, want vaak ga je dan wel spreken van verborgen reflux. Hou in ieder geval goed bij waar uw baby last van heeft, zodat het voor de dokter meteen goed duidelijk is.

Wat zijn de gevolgen van verborgen reflux?

Als u het niet op zijn beloop laat gaan, maar op tijd naar een dokter gaat hiermee zijn de gevolgen in eigenlijk alle gevallen helemaal niets. Vaak zal een dokter dan ook een maagzuurremmend medicijn voorschrijven die de baby tot aan zijn 1ste levensjaar moet slikken, dit omdat tegen die tijd het maagklepje voldoende volgroeid is om de klachten van verborgen reflux niet meer te krijgen. Tot die tijd kan d.m.v. de medicijnen het maagzuur op tijd afgebroken worden voordat het de slokdarm ingaat, hierdoor verdwijnen de klachten eigenlijk al meteen en kan de slokdarm zich weer herstellen.

Er zijn ook onderzoeken bekend waarbij onderzocht is wat voor gevolgen verborgen reflux of andere vormen van reflux kunnen hebben voor een patiënt, hierover kunt u hier verder lezen.

Tot Slot

Verborgen reflux bij een baby is vaak een probleem vooral omdat veel ouders in het begin geen duidelijke indicatie hebben dat hun baby dit heeft, maar gelukkig is het als de diagnose is gesteld met wat aanpassingen in de voeding en eventueel met een medicijn goed te behandelen en uiteindelijk lost het zichzelf ook weer op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>